Medicus curat, natura sanat - Liječnik liječi, priroda ozdravlja

Metode uzgoja

METODE UZGOJA LJEKOVITOG BILJA


Način na koji biljke rastu ili se uzgajaju vrlo je bitan za kvalitetu i kemijski sastav produkata kao što su esencijalna ulja.
Evo 4 osnovne oznake uzgoja koje ćete pronaći na tržištu i njihovi kratki opisi :

1. Konvencionalni uzgoj
2. Biološki uzgoj
3. Divlji (samonikli) rast
4. Certificirani (EKO) Divlji (samonikli) rast

1. Konvencionalni uzgoj
Konvencionalni uzgoj je uzgoj gdje na određenom zemljištu raste samo jedna vrsta uz upotrebu umjetnih gnojiva te pesticida i herbicida. Ovo je najrizičniji uzgoj jer neki uzgajivači ne poštuju doba karence ( doba između zaprašivanja i branja) pa biljke na sebi i u sebi sadržavaju opasne insekticide.

2. Biološki uzgoj
Kao i kod konvencionalnih kultura, ovdje se također uglavnom radi o monokulturnom uzgoju, ali se ne koriste insekticidi i umjetna gnojiva. Posebne komisije tada na terenu ispituju kvalitetu uzgoja, a same plantaže ne smiju biti smještene u blizini zagađivaća te proizvođaća koji koristi umjetna gnojiva, insekticide i herbicide. Tada proizvodi dobivaju certifikate, kao što su Ekocert, BIO i AB.

3. Divlji (samonikli) rast
Ovo je najbolji način rasta biljke jer se ona u potpunosti prilagodi svojem okolišu i proizvodi upravo one tvari koje su joj potrebne za funkcioniranje u ekosustavu. Esencijalna ulja ovakvih biljaka iznimne su kvalitete pogotovo ako dolaze iz čiste prirode, odnosno kvalitetnih staništa udaljenih od zagađivaća i većih gradova.

4. Certificirani (EKO) Divlji (samonikli) rast
Kao što i samo ime govori, radi se o istom najboljem tipu rasta biljke kao u prošlom primjeru uz razliku da je područje na kojem raste biljka pod stalnim nadzorom nezavisnog kontrolnog tijela. Kao siguran dokaz podrijetla biljke te načina uzgoja te se za to izdaju pravovaljani eko certifikati.

Eko certificiran proizvod
Salvia d.o.o. koristi iskljičivo biljke divljeg (samoniklog ) rasta s našeg EKO imanja na Kornatima. Kao što znamo Kornati su skupna otoka, otočića i hridi udaljenih više od 10 nautičkih milja od obale. Znaći beremo kadulju daleko od svih onečišćenja u oazi čiste i netaknute prirode.

Imate prijatelje kojima bi ovo moglo biti zanimljivo ? Podijelite ovu informaciju s njima jednostavnim klikom na jednu od ikona ispod.